Indstillinger hjælper til med børnesikring på nettet

Del dette indlæg

Det er ingen hemmelighed. Børn og unge i dag bruger og forbruger iPads og andre devices dagligt og er ofte længere tid online, end de voksne selv er. Det er helt naturligt at nysgerrige børn selv går på opdagelse online. Det er generelt sundt med denne naturlige nysgerrighed, men der er oftest nogle ting, de bør vente med at stifte bekendtskab med, til de bliver lidt ældre.

Forskellige platforme som Youtube, Google og andre populære steder for børn på nettet gør det idag muligt for forældre at kontrollere hvad deres børn kan se. Dette gøres oftest gennem forskellige indstillinger. Sociale medier har ofte en politik om, hvilket indhold der må deles på deres sider, også i forhold til mindreårige.

Helt generelt er omgangstonen og interaktionen meget forskellig, alt efter hvilket socialt medie der er tale om. Derfor kan det en god idé, at man som forældre får indblik i, hvilke sociale medier barnet er på, og at man har kendskab til retningslinjerne på det givende medie.

En anden god øvelse er at oprette en profil og prøve mediet ad inden der gives tilladelse til at barnet selv opretter en profil. Det kan også være en god ide at bede barnet om at introducere det sociale medier, de er på.

Nedenfor finder du en række links til guides på udvalgte online platforme, hvor du præsenteres for hvordan man som voksen kan ændre indstillingerne, så børn mere trygt kan gøre brug af disse platforme.

Apple produkter

Apple har også indset at kunder og brugere af deres produkter efterspørger viden om hvor meget skærmtid der bruges. I den forbindelse har Apple en funktion, som muliggøre at “tracke” ens skærmtid, hvilket er en fin funktion. Særligt når der skal ses på om aftaler om skærmtid overholdes.

Link til guide hos Apple: Brug af Skærmtid på din iPhone, iPad eller iPod touch

Google

Søgninger på Google kan ende uheldigt, hvis dit barn laver en uheldig stavefejl eller taster “X” flere gange i søgefeltet. Billederne og siderne fra søgeresultatet er ikke altid børnevenlige, men ved at ændre Googles indstillinger kan du sikre dig, at de bliver det. Indstillingen “Beskyttet søgning” kan du nemlig slå til på både din computer og din telefon, og i både browser og app.

Link til guide hos Google: Sådan slår du “Beskyttet søgning” til hos Google

Youtube

Videoer på Youtube kræver login, hvis indholdet kan være upassende. Brugeren skal via sit login bekræfte sin alder, og selv da, vil en advarsel dukke op på skærmen, inden videoen afspilles. Som på Google kan du også slå ”Beskyttet tilstand” til på Youtube, så kun videoer der er egnet til børn, bliver vist.

Link til guide hos Youtube:  Se Youtubes værktøjer til forældre

Netflix

På Netflix er det muligt, at ændre forældreindstillingerne efter eget valg, ligesom dine børn kan bruge profilen ”Kids”, der kun viser børnevenlige film.

Link til guide hos Netflix: Sådan du laver forældreindstillinger på Netflix

Viaplay

Viaplay gør det lige som Netflix muligt for forældre at indstille begrænsninger for børn. For eksempel kan du vælge mellem forskellige aldersgrænser.

DR

DR har samlet indholdet fra børnekanalen Ramasjang på deres Ramasjang app. På Ramasjang appen kan børn frit streame tv fra Ramasjang, og du behøver som forælder ikke være usikker på, om de ved en fejl tilgår indhold uegnet for børn.

HBO

HBO fraråder i deres vilkår, at mindreårige ser tjenestens film uden at være i selskab med en voksen. Det er desuden ikke muligt at oprette en profil, hvis du er under 18 år.

Link til guide hos HBO-streamingtjenesten:  HBOs vilkår: Ikke for mindreårige

Facebook

Facebook har for alle brugere en restriktiv politik i forhold til deling af nøgenbilleder og lignende. Det er desuden ikke tilladt at have en Facebook-profil som barn, da du skal være over 13 år.

Link til guide hos Facebook: Læs Facebooks retningslinjer for mindreårige

Instagram

Instagram er ejet af Facebook, og på denne tjeneste er aldersgrænsen også 13 år. Fordi billeddelingsmediet er populært blandt børn og unge, har Instagram samlet en række tip om mediet til nysgerrige forældre. Her kan du læse, hvordan dit barn får en lukket profil.

Link til guide hos Instagram:  Læs Instagrams tip til forældre

Snapchat

På Snapchat forsvinder billederne tilsyneladende hurtigt igen, og det kan gøre det svært at kontrollere, hvad børn kan dele med hinanden. Tal derfor med dit barn om, hvad der er okay at dele, og husk, at selv om billeder forsvinder fra deres egen telefon eller tablet, kan andre have gemt et skærmbillede.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opdag mere

da_DKDansk

Vi er rigtige ærgelige over at du ikke længere har lyst til at at benytte DIGIchat til at skabe digital dannelse for børn og unge i Danmark.

Vi håber du vil hjælpe os til at blive klogere på hvorfor DIGIchat ikke længere har interesse, så vi kan gøre DIGIchat endnu bedre. 

Vi sætter rigtig stor pris på, at du vil hjælpe os med at fremme digital dannelse på en fortsat sjov og lærerig måde, tusinde tak!

Mange tak for din feedback, det sætter vi stor pris på!

Med dit bidrag kan vi gøre DIGIchat endne bedre til gavn for børn og unge, DIGIchat teamet.